КОЗАЧКИ КОДЕКСИ ЧАСТИ

Козаштво - то је братство људи спојених посебним стањем духа и свести , етике и морала . Козаци – су огранак руског народа са својоп културом , историјом и памћењем . Славна прошлост козака , дела и завети предака , дају нам за пуно право да са поносом говоримо и истичемо :“ Слава теби Господе , што смо ми козаци „ ! У козаштву , заједничко је увек било испред личног.Козаци су увек служили својој земљи, православној вери и свом народу. Ми смо потомци и наследници оних који су крчили пут, стварајучи отаџбину. Изнад свега у козаштву била је козачка воља и правичност народа.

1. ЧАСТ И ДОБРО ИМЕ СУ ЗА КОЗАКА ДРАГОЦЕНИЈИ ОД ЖИВОТА

Чувај част од најмлађих дана . Чувај достојанство у свакој ситуацији.Имај вољу да признаш своју кривицу.Ако је потребно савладај сам себе.Указујући поштовање другима , не унижавај себе. Не завиди другима и не држи злобу у свом срцу. Не буди горд и не дозволи ни да да помислиш да си изнад осталих козака. Ником не придикуј са висине , погледај прво на самог себе. Буди добронамеран али не ласкај. Имај широку душу. Ударце судбине дочекуј смело. Уколико учиниш сраман поступак, имај снагу воље да сам сносиш крајње последице.

2. КОЗАЦИ СУ СВИ РАВНОПРАВНИ „ НЕМА НИ КНЕЗА НИ РОБА СВИ СУ РАБИ БОЖИЈИ „

Козаци су једнаки у правима , али и у одговорности за учињено, независно од општег положаја, образовања или прошлих заслуга.Одлука која се донесе на Кругу или Збору једнака је за све и закон је за све. Пунолетног козака нико не може лишити речи осим командир у строју. Сваки козак има право да буде изабран на сваку дужност. Због очувања јединства Козаштва , козаци неби требали бити чланови политичких партија.

3. ПО ТЕБИ СУДЕ О ЦЕЛОМ КОЗАШТВУ И НАРОДУ ТВОМЕ

Не чини глупости и уздржавај друге да их не праве. Буди частан и правдољубив и не бој се да за правду и настрадаш. Не дозволи да те заведу користољубље , похлепа, нечасно стицање новца, нити краткотрајна слава. Не препуштај се и избегавај пороке. Не конзумирај алкохол , а дуван је штетан и за тебе и за твоју околину. Избегавај псовање. Знај ду су псовке још у 13 веку измислили наши непријатељи да би вређали наше мајке и нашу веру. Буду свима за пример, и штити увређеног , помози настрадалом , нахрани и напоји гладног и жедног, не дај да падне духом и телом онај који је слаб.

4. СЛУЖИ СВОМ НАРОДУ

Козак је - слуга својој отаџбини и заштитник њен од спољних и унутрашњих непријатеља. Козаштву је главни задатак служење својој отаџбини и свом народу ради њихове добробити, али не за личну славу. За тај циљ козак је спреман да пролије своју крв и да да свој живот.

5. ДРЖИ РЕЧ. РЕЧ КОЗАКА ЈЕ ДРАГОЦЕНА

Козаче запамти да је свака твоја реч реч твог народа, реч козаштва.Говори али и не проговарај јер просто речено није и просто слушано. Постоји част у говору.

6. ПОШТУЈ СТАРИЈЕ , УВАЖАВАЈ СТАРОСТ

Поштуј старије људе. Запамти без одлуке старијих ни једна важна одлука не може да се спроведе. Власт старијих није због снаге , него због ауторитета , заслуга и мудрости. Послушај речи и савете оних који су преживели и избећићеш многе грешке. Старијег козака поштуј као свог оца , а старију козакињу као мајку. Са старијима по чину и дужностима буди пристојан и услужан и указуј им утврђене почасти.

7. ДРЖИ СЕ ВЕРЕ ПРЕДАКА, ПОСТУПАЈ СХОДНО ПРАВИЛИМА ОБИЧАЈА СВОГ НАРОДА

Козаче буди частан и моли се Богу. Не забораво Оца свог небеског и он те нече оставити у тешком часу, бодриће те и подржати и вратиће те на пу истине. Не заборави православну цркву. Посећуј и подржавај православне храмове. Шест дана ради а седми дан посвети Богу. Знај да без Бога нигде нећеш стићи. Ако ти је душу дотакла сумња , и не знаш како да поступиш , поступи по обичајима свог народа и по вери својих предака. Запамти козачки обичаји су увек утврђивали породицу, заједницу и читаво козаштво. Треба да знаш, да би имао правилну оцену када се ради о вери наших отаца : Испуњавај правила Светих Апостола и осам Васељенских православних Цркава, и понашај се сходно томе. Не трпи јерес и богохуљење. Ћутање о истини је исто што и порицати је.

8. НЕ ПОСТОЈЕ ВЕЗЕ СВЕТИЈЕ ОД ДРУГАРСТВА

Са пријатељима буди дружељубив, помажи их у тешкој ситуацији речју, саветом и делом. Како се ти будеш односио према њима тако ће и они према теби. Тако ћеш заслужити свеопшту љубав, а шта може бити боље од тога. Запамти да је тамо где су сви за једнога и један за све , нико се не боји –заједно су непобедиви.

9. УМРИ , АЛИ СПАСАВАЈ ПРИЈАТЕЉА

Тако је код козака било одувек. Спасавање, притицање у помоћ - то је основа козачког братства. Како ћеш погледати у очи мајци пријатеља кога си могао да спасеш а ниси то урадо.

10. КОЗАЧКО ЗНАМЕЊЕ

Козачко знамење је светиња коју треба чувати и штитити до последње капи крви. На њима крст или икона означавају веру православну. Козачки грб је знак козачке заједнице или козачке организације. Као што се у кући чува и поштује породична икона, тако и козаци чувају и поштују своја знамења. Где је знамење ту је и победа , где нема знамења ту нема ни победе, него само срамота. Кукавице које су неславно изгубиле своје знамење не могу да победе непријатеља.

11. ЗАКЛЕТВА КОЗАКА

Са козачким знамењем козаци полажу своју заклетву на верност својој отаџбини и козаштву. Заклетва је обећање којим се заклињеш Богу на Крсту Спаситеља , и његовим Јеванђељима да ћеш увек и свуда бранити своју веру православну и отаџбину до последње капи крви. Онај који крене против заклетве тај је издајник козаштва , вере и отаџбине.

12. ОТАЏБИНА

Твоја отаџбина – твоја домовина није само крај , област у којој си се родио и у којој живиш. Отаџбина то је наша мајка, то је земља која нас храни која нас васпитава и даје нам све у животу и због тога смо дужни ако треба да је бранимо да за њу дамо све и свој живот ако затреба. Љубав према домовини је свети осећај. Запамти све ово и воли и поштуј своју отаџбину , ту су и гробови твојих предака – поштуј их.

13. БУДИ ВРЕДАН И НЕМОЈ ЛЕНСТВОВАТИ И ДАНГУБИТИ ВРЕМЕ

Сваки козак мора да стреми томе да он и његова породица живи удобно, али да не пружа зато руку и тражи –дај. Живи од свог рада. Презри ленствовање. Сваки посао ради са вољом и усхићењем.

14. ЧУВАЈ СВОЈУ ПОРОДИЦУ И БУДИ ЈОЈ ПРИМЕР

Породица је светиња брака. Нико нема права да се меша у живот породице без питања или молбе. Породица је основа козачке заједнице. Глава породице је отац и он се за све пита. Отац треба да заслужи у својој породици ауторитет и узајамно уважавање и разумевање. Своју децу треба да васпитава да буду часна , смела, предусретљива , добра и бескомпромисна у борби са злом. Да буду васпитани као козаци и да буду одани отаџбини. Омогући им адекватно образовање. Козак је дужан да заштити своју жену , да чува њено достојанство и њену част , на тај начин обезбеђује будућност свог народа. Поштуј оца и мајку своју.

Уистину запала нам је тешка улога , али смо ми ипак срећни људи.То је тако јер ;

- у славу Божију живети за Отаџбину то је наш задатак и наш циљ!
- у славу Божију борити се са њеним непријатељима – наш свети дуг!
- У славу Божију умрети за Отаџбину – наше свето право!

СЛАВА БОГУ ШТО СМО МИ КОЗАЦИ !


Знамя ЦКВ

ОПШТИ КОЗАЧКИ КОДЕКСГОСПОД ЈЕ направио човека по лику свом

Сви људи су исти Нема народа Великог и Малог!
На послу, у радним данима, празником, у рату ми служимо ГОСПОДУ, кроз служењу народу свом, Русији (Србији ) и свим људима.
Никада немој да сматраш синове другог народа мање или глупље од себе, буди добар и отворен са свима- како чиниш тако ће ти се вратити.
Памти: по теби доносе суд о народу твом! По делу твом о племену твом! Буди отворен али не и наиван. Буди добронамеран али не улизица.
Буди достојанствен, али не горд!
Памти: свака твоја реч је реч народа твог, да не буде на осуду његову.
РЕЧЕНО ЈЕ: ''НЕМА НИ КНЕЗА НИ РОБА, НЕГО СУ СВИ РАБИ БОЖЈИ''.
Да не буде теби Козаку ниједног идола лажног.
Свима служи часно! Служи по закону, али памти - душа твоја служи само БОГУ, да не уђе у њу зло човечанства!
Козачка слобода је вреднија од живота и блага!
ПАМТИ : Слобода твоја, је воља БОЖИЈА, због тога, слободно изабери пут свој, и служи верно!
ПАМТИ: Воља, али не и самовоља, храброст, али не и разбојништво, јунаштво, али не и окрутност!
ПАМТИ: Храбри су добри, онолико колико су јаки!
Не буди осветољубив! Остави непријатеље своје Суду БОЖИЈЕМ, и он ће бити брз и праведан!
ГОСПОД РЕЧЕ: ''ОСВЕТА ЈЕ МОЈА, ЈА ЋУ СЕ ОСВЕТИТИ!'' Имај слободну душу, али страсти држи на ланцу, да страсти не овладају срцем твојим, да не паднеш у понор безакоња! Никада не ратуј са слабијим, већ само са јачим од себе! У победи буди милостив!
Победи непријатеља тврдом руком, победи непријатеља милошћу и милосрдним срцем, иначе, нећемо имати чиме стати на пут човечанској мржњи.
Опрости непријетељима својим, не троши душу на мржњу и завист, и ГОСПОД ће продужити дане твоје у миру и срећи.
Козаком се треба родити! Козаком треба постати! Козаком треба Бити!
Тада ћеш заслужити ЦАРСТВО НЕБЕСКО И СЛАВУ ПОТОМЦИМА!

СЛАВА БОГУ ШТО СМО MИ КОЗАЦИ !!