ВЕСТИ


ХОР "АЛЕКСАНДРОВ" ОТИШАО У ЛЕГЕНДУ


Уважаемые друзья!

Примите наши искренние соболезнования в всязи с крушением Ту-154 под Сочи где в среди многочисленных человеческих жертвах находились и нашему народу так извесни 64 артиста ансамбля имени Александрова и Злизавета Глинка известная как Др.Лиза глава благотворительного фонда «Справедливая помощ » Зта трагедия причинила боль всем нам. Мы разделяем скорбь вашего народа и обращаем к вам слова поддершки и утешения , особено родним и блиским. Пусть Бог воздаст им в небесах за все добро што они творили. Никогда не забудем их.


25.12.2016

ОБРАЋАЊЕ В.В.ЗАПЛАТИНА


Више можете прочитати овде.


13.12.2016

ИНТЕРВЈУ СА В.В.ЗАПЛАТИНОМ ВРХОВНИМ АТАМАНОМ САВЕЗА КОЗАКА БАЛКАНА « БАЛКАНСКА КОЗАЧКА ВОЈСКА »


У вези неких изјава , објава и нетачних информација од стране појединаца који се представљају лажно као спасиоци козаштва и лажни лидери на овим просторима, којима је несумњиви циљ омаловажавање и ниподаштавање нашег рада као једине легалне и регистроване козачке структуре у нас , обратио се својм изјавом Виктор Владимирович Заплатин врховни Атаман Савеза козака Балкана , « Балканске Козачке Војске »
Индикативно је да се све ово догађа после оснивачког Веиког Круга у Котору када је фактички основана Козачка Војска Балкана и када су наши униформисани чланови изазвали праву «пометњу» у свим редовима ЕвроАтланских и НАТО режимских фанатика у Црној Гори. То се све повезало са изборима у Црној Гори и тиме је гнев НАТО фанатика био већи. Против нас се после тога повео прави информативни рат па је чак против дела наше организације који се налази у Црној Гори покренута истрага око умешаности у наводно припреман пуч и атентат на Мила Ђукановића.
Разне тајне службе Украине, Црне Горе, БиХ –а и ко зна којих још отпочеле су своја дејства према нама. И баш у тим моментима ниоткуда појављују се «избавитељи » козаштва који у крајњој мери настоје да унесу ако ништа друго , а оно бар омаловаже наш досадашњи рад и резултате. Најпогодније тло су нашли међу онима који су отпали од нас или смо их ми одстранили из наших редова управо због козачке недостојности. Социјалне мреже су само њихове мишије рупе из којих се оглашавају и у које примају само сличне и одабране.
Ми козаци смо организација Христолика која не придружује него напротив стиче своје чланове и посебно пријатеље. Материјално смо подредили духовном и зато уместо да водимо информативне ратове ми спашавамо запуштене козачке гробове и гробнице и успостављамо духовно јединство са нашим часним козачким прецима.


11.12.2016

СДД поздравляет "Балканское казачье войско" с регистрацией!


Више можете прочитати овде.


6.12.2016

ГДЕ СЕ КУЈЕ И СТВАРА ПРАВОСЛАВНО ЈЕДИНСТВО ТУ СУ КОЗАЦИ


У организацији покрета „ Србска Вертикала “ у Београду 04 децембра ове године у великој сали Дома Синдиката одржана је тематска конференција са називом „ Сабор православног јединства “. Међу многим уваженим гостима из земље,окружења и иностранства част да се са обрати овом скупу имао је и Атаман козачки пуковник Војислав Видаковић.


4.12.2016

АТАМАНЕ БАЛКАНСКЕ КОЗАЧКЕ ВОЈСКЕ УГОСТИО Л.П.РЕШЕТНИКОВ


bkv

Делегација Балканске козачке војске која је 11. септембра ове године основана у Котору и која је изазвала огромну пажњу не само у Црној Гори него и у читавом региону, боравила је од 11.10. до 16.10. 2016 у Москви.

Делегација у саставу Виктор Владимирович Заплатин, козачки генерал и врховни атаман Балканске козачке војске, Слободан Пејовић, козачки пуковник и заменик врховног атамана и Војислав Видаковић, козачки пуковник и председник Савета атамана Балканске козачке војске, посетили су 12. 10. 2016 год. Руску државну Агенцију РИСУ (Руски институт за стратешка истраживања) у Москви.

Делегацију је лично примио генерални директор тог института Леонид Петровић Решетников, генерал потпуковник и Никита Бондарев, старији научни сарадник Центра за евроатланска истраживања РИСИ.

Леонид Перовић Решетников је поздравио оснивање Балканске козачке војске као још једног обједињујућег фактора православних словенских народа на Балкану.

У радној и срдачној атмосфери током разговора као веома важна истакнута је потреба очувања заједничке традиције, корена и духовности и неизоставно неговање међусобних добрих и пријатељских односа народа Балкана и Руске Федерације.

Значај који савремена Русија и њено државно руководство придају мирној политици и миру уопште је подстрек за даљи рад и сарадњу.


12.10.2016

Сердечные поздравления Союзу казаков Балкан «Балканское казачье войско»!


Више можете прочитати овде.


23.9.2016

НЕСКРИВЕНО КОЗАЦИ19.9.2016

У КОТОРУ ФОРМИРАНА БАЛКАНСКА КОЗАЧКА ВОЈСКА


У Котору је 11 септембра 2016 године формирана Балканска козачка војска, уз присуство архијерејског намесника бококоторског Момчила Кривокапића и бројног свештенства, као и 26 козачких делегата из других козачких центара са Балкана, међу којима је сваки представник козачке јединице од најмање 50 козака. Овај догађај изазвао је велику пажњу јавности не само у Црној Гори него и у ширем региону. Након литургије и обиласка места гдје је почетком 19. вијека био руски конзулат, свечано постројени козаци и „Ноћни вукови“ пошли су у ризницу Српске православне цркве, гдје их је поздравио домаћин, архијерејски намјесник бококоторски протојереј ставрофор Момчило Кривокапић и где је предходно одржана свечана Трибина « НЕ У НАТО» коју је организовала матица Боке Которске.
После тога козаци су искористили прилику и по благослову високопреосвећеног митрополита Црногорско-приморског господина Амфилохија и уз свесрдну помоћ свештенства храма у Котору одржали Велики изборни Козачки Круг. За врховног Атамана Балканске Козачке војске једногласно је изабран козачки генерал Виктор Владимирович Заплатин,а за његовог заменика атаман козачког Центра у Црној Гори козачки пуковник Слободан Пејовић. Главни Атаман за Србију, Црну Гору и Републику Србску козачки пуковник Војислав Видаковић изабран је једногласно за председника Савета Атамана Балканске Козачке војске који је уједно и председавао Кругом.За преседника Савета Старешина једногласно је изабран козачки генерал Др.Генадиј Јаковлевич Темников. За ред на Кругу био је изабран и дежурни јесаулац ( мајор) , а та дужност поверена је козачком мајору (јесаулу ) Саши Вијићу.11.9.2016

КОЗАЦИ У ПОСЕТИ СЕВЕРУ ЦРНЕ ГОРЕ


03 јуна ове године дан после успешне и веома посећене свечане Академије у крипти храма Христовог Васкрсења у Подгорици представници наше козачке организације посетили су север Црне Горе. Са нама су били и представници више од десетак Удружења или друштава родољубивих организација из Србије , Републике Србске, Македоније и Црне Горе. Посета је раније организована и договорена , а циљ је био обилазак места страдања нашег народа од истих непријатеља који и данас настоје да нас разделе , посвађају и да нама владају као и да нас заувек одвоје од јединог правог и искреног савезника Русије.Ова посета је доказала и показала да је наша козачка организација у целини ,а нарочито наш козачки Центар Св.Петар Цетињски улио наду и оправдао очекивања јуначког и часног србског племена Васојевића да нису сами у овим тешким и злосутним временима када однародована власт Црне Горе стреми нечасном и погубном уласку у непријатељску и злочиначку НАТО алијансу.

Завет Светог Петра Цетињског и осталих наших светих отаца за нас зу императив и свето послушање којим се брише пролазност и овоземаљско а задобија небеско Божије и вечито.3.6.2016

КОЗАЦИ СА БРАЋОМ У ЦРНОЈ ГОРИ


02 јуна у храму Христовог васкрсења у Подгорици одржана је свечана академија коју су заједнички организовали Друштво црогорско-руског пријатељаства «Петар Први» и наш Козачки Центар у Црној Гори « Св.Петар Цетињски ». Међу многобројним гостима који су крипту Храма Христовог Васкрсења испунили до последњег места , присуствовали су и високи представници Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори, организација руских мотоциклиста „ Ноћни Вукови “ из Црне Горе и представници родољубивих организација из Црне Горе , Србије, Републике Србске и Македоније. Главни гост био је козачки генерал-пуковник Виктор Владимирович Заплатин који је допутовао из Москве. После свечаног дела и културно-уметничког програма уз одушевљење свих присутних акламацијом је усвојена резолуција о оснивању Балканске козачке војске и Балканског савеза добровољаца.2.6.2016

ДОЧЕК БЛАГОДАТНОГ ОГЊА


Као и предходне године Руски дом је имао ту част да достави светињу у Подворје Руске Православне Цркве у Београду.
Делегација Руског центра за науку и културу је директно са аеродрома ,,Никола Тесла“ пренела честицу Огња у зграду Руског дома, где је организован свечани дочек на коме су присуствовали представници дипломатског кора Русије на челу са Изванредним и опуномоћеним амбасадором Русије у Србији Александром Чепурином, запослени Руског дома у Београду, чланови амбасадорске козачке станице ,,Светосавска“, руског огранка мотоклуба ,,Ноћни вукови“, представници медија и православни верници. Благодатни огањ је затим у колони у пратњи козака и ,,Ноћних вукова“ достављен у Подворје Руске Православне Цркве у Београду, где су светињу са нестрпљењем очекивали верници окупљени на ускршњем бдењу.
Амбсадор Русије у Србији и директорка Руског дома су предали светињу старешини цркве Свете Тројице протојереју Виталију Тарасјеву, након чега је Огањ подељен присутнима . Црква се испунила радосним гласовима ,,Ваистину воскресе!“ и животодавном светлошћу велике православне светиње – светлошћу Благодатног огња!30.4.2016

ГОВОР КОЗАЧКОГ ГЕНЕРАЛА ВИКТОРА В.ЗАПЛАТИНА


На свечаној академији посвећеној обележавању Дана руских добровољаца одржаној 12 априла 2016 године у Вишеграду, свечаном скупу, а пред препуном салом обратио се као учесник ових славних догађаја, када се у крви стварала Република Србска и проливала крв за слободу србског народа тада руски добровољац другог козачког одреда козачки Генерал Виктор Владимирович Заплатин.12.4.2016

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РУСКИХ ДОБРОВОЉАЦА У ВИШЕГРАДУ


dobrovoljci

У храму Пресвете Богородице на Мегдану у Вишеграду одржан је помен и служен парастос погинулим руским добровољцима, поводом обиљежавања 23 године од њиховог страдања у посљедњем одбрамбено- отаџбинском рату у Републици Српској. Међу бројним угледним гостима и представницима борачких и других организација из Републике Србске, Србије и Црне Горе овом помену присуствовала је и многобројна делегација козачких Центара из свих србских земаља на челу са Атаманом Москве козачким генералом Виктором Владимировичем Заплатином, атаманом представништва Централне козачке војске Руске Федерације козачким пуковником Војиславом Видаковићем и атаманом козачког Центра «Свети Петар Цетињски» из Црне Горе козачким пуковником Слободаном Пејовићем.
dobrovoljci dobrovoljci


12.4.2016

ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ


Дана 18 фебруара 2016 год. у амбасади Руске Федерације у Београду уприличен је свечани пријем поводом великог руског празника Дана Браниоца Отаџбине на коју је поред осталих уважених госију позван и атаман козачки пуковник Војислав Видаковић. Том приликом дошло је до кратког сусрета и упознавања са новим представницима Апарата изасланика одбране при амбасади Руске Федерације у Србији на чијем челу је пуковник Киндјаков Андреј.

prijem prijem

18.2.2016

ДРУГА СВЕТОСАВСКА КОЗАЧКА АКАДЕМИЈА У РУСКОМ ДОМУ


Своју славу Светог Саву козаци Амбасадорске Козачке Станице „Светосавска “ ВКО „ Централне Козачке војске “ Руске Федерације обележили су и ове 2016 године. Како то и доликује „Христовим ратницима“ 27 јануара у старозаветном манастиру Св.Николе у Сланцима надомак Београда. Козаци су присуствовали свечаној литургији и свечаном славском манастирском ручку који је за њих припремила и организовала братија манастира уз благослов оца Андреја игумана манастира. Сутрадан 28 јануара у великој сали Руског Дома у Београду уприличена је свечана Светосавска Козачка академија којој је присуствовало више од пет стотина гостију.28.1.2016

СКУП КОЗАКА НА СЛАВИ СВ. АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ


У организацији представништва ВКО „Централне Козачке Војске „ Руске Федерације у Србији 12 септембра ове године у старозаветном србском манастиру Рукумија из 14 века који се налази око 80 километара од Београда одржан је велики годишњи скуп козака из Козачких Центара свих србских земаља, Републике Србије , Републике Србске и Републике Црне Горе који су у саставу овог представништва и који су овом представништву потчињени.

После смотре почасне козачке чете са којом су равноправно стојали и припадници руске организације мотоциклиста „ Ночних Вукова“ уследила је и предај рапорта атаману козачког представништва у Србији козачком пуковнику Војиславу Видаковићу и интонирање химне ВКО „ ЦКВ „ Р.Ф.Овом скупу којем је присуствовало преко две хиљаде људи међу којима је било представника Цркве , патриотских организација , удружења руско-србског пријатељства и других уважених личности из србије и иностранства. Славље су посебно увеличали гости из Русије, Белорусије и Кзахстана који су се одазвали позиву нашег козачког представништва у Србији, амбасадор Белорусије Владимир Чушев, козачки пуковник Андриенко Дмитриј Генадевич ,заменик атамана ВКО“ЦКВ“, Врховни атаман козака Казахстана и председник међународног Савета атамана козачки генерал Јуриј Филипович Захаров са помоћницима , генерал-мајором Базубајевом Токсатином Искаковичем, генералом Жданов-Луценко Николајем Ивановичем и есаулом Дубејковски Андрејем Владиславовичем, Артур Цапенко есаул представништво шпанских козака у Русији. Свечана церемонија настављена је уз пригодне говоре почасних гостију и уз доделу признања и награда заслужним појединцима и члановима. У лицу домаћина скупу се обратио и присутне поздравио атаман козачки пуковник Војислав Видаковић. Присутнима се обратио и Врховни атаман козачке војске Казахстана и председник међународног Савета Атамана генерал Јуриј Филипович Захаров а у име руског амбасадора у Београду А.В.Чепурина директор Руског дома науке и културе у Београду Надежда Викторовна Кушченкова која је у име Савета за козачка питања при Председнику Р.Ф и наредбе Атамана ВКО „ЦКВ“ Ивана Кузмича Миронова уручила Атаману Војиславу Видаковичу одликовање за јубилеј „70 година победе у великом отаџбинском рату“.

После свечане церемоније и пригодног културно-уметничког програма за више од четиристотине гостију и других званица у великој манастирској трпезарији организован је козачки молитвени ручак који је уједно био и славски јер се тог дана обележавала и слава Св.Александра Невског.

У име србског Удружења Србско-Руског Козачког Братства „ НИТ“ атаман Војислав Видакович уручио је и ордене „МИЛОШ ОБИЛИЧ 1389“ Врховном Атаману Казахстана козачком генералу Ј.Ф.Захарову, генерал-мајору Б.Т.Искаковичу, генералу Жданов-Луценко Н.И. , козачком пуковнику Д.Г. Андриенко , есаулу Д.А.Владиславовичу и амбасадору Белорусије у Србији Владимиру Чушеву.

Други и трећи дан боравка у Београду гости козачког председништва у Србији искористили су време за обилазак знаменитости града Београда , светих места као што је храм Св.Саве , подворја Руске православне цркве у ком се налази гроб генерала Врангела и друго као и низ сусрета и разговора са представницима удружења србско-руског пријатељства и другим . Друштво србско-руског братства из Београда организовало је и свечани ручак и занимљиво дружење са нашим гостима .


12.9.2015

НА БРАНИКУ ВЕРЕ ,ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊЕ ! КОЗАЦИ ПО ДРУГИ ПУТ НА МИТИНГУ У ВАЉЕВУ23.6.2015

13 АПРИЛА У ВИШЕГРАДУ НА ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ ОДРЖАН ПОМЕН ПАЛИМ РУСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА И КОЗАЦИМА


Представници наше козачке амбасадорске Станице Атаман Војислав Видаковић козачки пуковник , Атаман нашег Центра у Црној Гори козачки пуковник Слободан Пејовић , козак Иван Аранђеловић и Атаман МГКО ЦКВ Р.Ф. Заплатин Виктор Владимирович присуствовали су помену руским добровољцима и козацима који су положили своје животе у одбрани Републике Српске у саставу Вишеградске бригаде .Атаман Заплатин је и лично учествовао у овим ратним догађајима.
visegrad visegrad

Помену су присуствовали и чланови Удружења Завет из Бијељине и Завета из Београда кога је представљао Љубиша Ристић , представници борачке организације из Р.С. и представници града Вишеграда.
visegrad visegrad

Свечани ручак организован је на Мећавнику у Дрвенграду где је уприличен и кратки сусрет са славним режисером Емиром Кустурицом великим поштоваоцем руске културе и традиције.
visegrad visegrad


13.4.2015

КОЗАЦИ ДОЧЕКАЛИ БЛАГОДАТНИ ОГАЊ У РУСКОМ ДОМУ


oganj

11 априла ове године , посебну почасну мисију је имао Руски дом који је доставио светињу са аеродрома Никола Тесла у Подворје Руске Православне Цркве. Добивши из руку српских свештеника лампаду са честицом Огња, делегација РЦНК ју је прво доставила у здање Руског дома где је уприличен свечани дочек. На улазу је светињу дочекао почасни вод козака као и многобројни верници. Одатле је у пратњи козака директорка Руског дома Надежда В.Кушченкова , Благодатни Огањ допремила у Храм Свете Тројице на Ташмајдану и предала га оцу Виталију Тарасјеву уз присуство велике масе верног народа међу којима су били и припадници » Ноћних Вукова « србског огранка руских мотоциклиста.
oganj oganjФотографије снимио и уступио наш пријатељ Дарко Дозет из Н. Сада.
11.4.2015

АТАМАН « МГКО » « ЦКВ » Р.Ф КОЗАЧКИ ПУКОВНИК ЗАПЛАТИН ВИКТОР ВЛАДИМИРОВИЧ У РАДНОЈ ПОСЕТИ КОЗАЧКОЈ АМБАСАДОРСКОЈ СТАНИЦИ «СВЕТОСАВСКА» У СРБИЈИ


10 априла ове године у посету нашој козачкој Станици дошао је Атаман Московског козачког друштва «Централне Козачке Војске»Р.Ф. козачки пуковник Заплатин Виктор Владимирович. Циљ његовог доласка био је радни састанак са Атаманом Војиславом Видаковичем и другим козацима из наше Станице, свечани дочек Благодатног огња и одлазак у Вишеград на помен палим руским добровољцима и козацима који су ратовали у саставу Вишеградске бригаде војске Р.С.

zaplatin zaplatin

Атаман козачки пуковник Заплатин Виктор Владимирович је врло активан у организацији помоћи народу Новорусије посебно у делу Лугањске народне републике. Од недавно је постављен за главног саветника званичног представника LNR у Руској Федерацији.


10.4.2015

КОЗАЦИ И НОЋНИ ВУКОВИ ПОЧАСНИ ГОСТИ НА КОНЦЕРТУ ДРЖАВНОГ АНСАМБЛА РУСКИХ КОЗАКА У САВА ЦЕНТРУ


Nocni Vukovi Nocni Vukovi

Државни Ансамбл Руских козака је 04 априла ове године одржао величанствен концерт у Сава Центру у Београду. Овај еминентни носилац козачке културе, ансамбл који негује богату духовну, музичку и играчку козачку традицију и наслеђе бројних козачких региона Русије од реке Дона до Сибира. Обучени у живописне и оригиналне костиме, необичног колорита, играчи фантастичног умећа на бриљантан начин приказују легендарну храброст и гордост Козака.
Nocni Vukovi


4.4.2015

НА СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ СА НАРОДНИМ ПОКРЕТОМ ДИНАРА-ДРИНА-ДУНАВ РАСАДНИКОМ СРБСКИХ КОРЕНА И ТРАДИЦИЈЕ


У Сремским Карловцима 15 фебруара 2015 године на велики празник Сретења Господњег уз присуство бројних пријатеља, гостију и чланова народног покрета Динара-Дрина-Дунав на најсвечанији начин прослављен је улазак у трогодишњицу постојања овог покрета. На лични позив лидера овог покрета господина Томислава Бокана овој свечаности присуствовао је и лично Атаман козачки пуковник Војислав Видаковић. Овај свечани догађај благословио је и својом беседом увеличао отац Стефан игуман манастира Велика Ремета.


sretenje sretenje

15.02.2015

КОЗАЦИ НА ПЛИВАЊУ ЗА ЧАСНИ КРСТ


На велики празник Богојављења и ове године настављена је традиција пливања за Часни крст. Овом великом догађају , а на позив организатора Свебор савеза Србије , Цркве Ружице и капеле Свете Петке на Калемегдану присуствовали су и представници наше козачке Станице на челу са Атаманом козачким пуковником Војиславом Видаковићем и замеником Атамана козачким пуковником Жељком Чуровићем . Свечаност и такмичење пливања за Часни крст одвијало се на обали Дунава испред спортског центра „ Милан Гале Мушкатировић “на Дорћолу

plivanje plivanje У трци је учествовало преко 50 такмичара , међу којима је било и неколико девојака. После кратке молитве , Атаман Видаковић означио је старт трке речима „ у име Бога за Крст Часни и Слободу Златну... крени ! “. После тешке и узбудљиве борбе први на циљ стигао је петнаестогодишњи Страхиња Тадић уједно и најмлађи победник .


19.01.2015

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ЦАРУ НИКОЛАЈУ II РОМАНОВУ


otkrivanje

Споменик Светом цару Николају освештао је Његова Светост Патријарх московски г. Кирил, у присуству Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. Патријарх Кирил је рекао да је откривање и освећење споменика важан догађај који, без сваке сумње, има историјски значај. Наводећи да је цар Николај Други урадио пуно на спасавању Срба и читаве Европе, патријарх Кирил је указао да је „он жртвовао своју круну, царство и живот ради спасења Србије“. Поглавар Руске Православне Цркве је истакао и да је први споменик у част Цара, у Европи ван Русије, подигнут у Србији.Представници наше козачке Станице позвани су да као почасна стража присуствују овом великом догађају ,чиме нам је указана велика част.
otkrivanje otkrivanje


16.11.2014

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ ОСВЕШТАО РУСКИ НЕКРОПОЉ И СПОМЕН-КОСТУРНИЦУ РУСКИМ ВОЈНИЦИМА


У суботу 15. новембра 2014, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил освештао је обновљену Иверску капелу, реновирани Руски некропољ и спомен-костурницу у славу руских бораца изгинулих у Првом светском рату. Чину освећења је присуствовао Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј са више Архијереја наше свете Цркве, као и сви чланови високе делегације Московске Патријаршије која се налази у тродневној посети нашој Цркви. Примећен је велики број српских свештених и монашких лица, као и велики број Београђана који и на овај начин захваљују на свакој врсти помоћи браће Руса, и то не само у ратовима.

osvestanje osvestanje Овом догађају присуствовали су и директор руске државне агенције « Россатрудничество» господин Константин Јосифович Косачов , амбасадори Русије Александар Чепурн, амбасадор Белорусије Владимир Чушев , познати режисер Никита Михалков , припадници здружене војне вежбе «Срем-2014» руске падобранско-десантне јединице са генералом Владимиром Анатољевичем Шамановим , који су приликом свечаности стајали у истом почасном строју са представницима наше козашке Станице.


15.11.2014

КОЗАЦИ У СРПСКОМ ЛЕКАРСКОМ ДРУШТВУlekarsko

24 септембра u Српском лекарском друштву, на полагању венаца лекарима и милосрдним сестрама Руске Империје , посебну пажњу изазвали козаци атаман Војислав Видаковић, козачки пуковник Централне Козачке Војске Руске Федерације, Амбасадорска Станица у Србији, Слободан Пејовић, атаман КозачкогЦентра у Црној Гори и козачки поручник Марија Пејовић из центра у Црној Гори.
lekarsko lekarsko Професор др Брана Димитријевић, птредседник Секције за историју медицине Српског лекарског друштва, одржао је сјајн говор после полагања венаца на спомен плочу лекарима и милосрдним сестрама Руске Империје. Уиме амбасаде Руске Федерације венац је положила госпођа Наталија Ивановна Чепурина, супруга амбасадора Александра Васиљевича Чепурина Делегацију козака примио је лично председник Српског Лекарског Друштва академик професор доктор Радоје Чоловић и Зорица Пелеш члан секције за историју медицине Српског Лекарског Друштва, велики пријатељ козака.


24.9.2014

ПРИЈЕМ У РУСКОЈ АМБАСАДИambasada

Поводом дводневне међународне конференције посвећене стогодишњици првог светског рата и свечаног откривања споменика руским и српским палим борцима у првом светском рату у одбрани Београда , уприличен је свечани пријем у амбасади Руске Федерације, у Београду. Поред осталих високих гостију представника државних структура Србије, политичких и друштвених организација и многобројних других званица, пријему су присуствовали и представници Амбасадорске козачке станице „ Светосавска „ ВКО „ Централне Козачке Војске „ Руске Федерације са Атаманом козачким пуковником Војиславом Видаковићем , Атаманом козачког центра у Црној Гори козачким пуковником Слободаном Пејовићем и козачким поручником Маријом Пејовић.
ambasada ambasada Том приликом дошло је до кратког сусрета и разговора са председником руских железница , председником фонда Андреја Првозваног и председника попечитељског савета међународног друштвеног фонда „ Центар националне славе“ господином Владимиром Ивановичем Јакуњином. Поред похвала за рад и деловање В.И. Јакуњин је атаману Видаковичу и свим козачким центрима у Србији, Црној Гори и Републици Србској који су у надлежности ове Амбасадорске Козачке Станице , пожелео много успеха у даљем раду.


18.9.2014

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК РУСКИМ И СРПСКИМ БОРЦИМА, НА КАЛЕМЕГДАНУ, ПАЛИМ У ОДБРАНИ БЕОГРАДА ТОКОМ I СВЕТСКОГ РАТАpodizanje

Кад је Аустроугарска објавила рат Србији, а Београд бомбардован с друге стране Саве, и сама неспремна за војевање, Русија ипак мобилише своје снаге, улази у рат и Србији почиње да шаље војнике, финансије, ратни материјал, чак и онај који је сама увозила, или га ни за себе није имала довољно. Била је то неопходна помоћ за одбрану српске престонице, нарочито на њеним рекама. Непуних месец дана касније у Србију из Русије стиже први минско тжорпедни одред, а за њим и батерије топова које су се јуначки бориле од Шапца до Кладова. Бранећи Београд и 1915. године руски морнари, артиљерци и инжињери херојски су положили своје животе. Данас почивају у заједничкој гробници Руске славе на београдском Новом гробљу. До краја великог рата, од цивилних и ратних бродова Русија је формирала речну флоту чији је задатак био да дотура војну помоћ Србији. Ову руску експедицију, поред бродова, чинили су и обална и противавионска артиљерија која је обезбеђивала проток конвоја и дотур помоћи.Неколико хиљада руских војника положило је своје животе само у овој мисији, одбране Београда.


podizanje Споменик је иначе поклон руских друштвених организација „Центар националне славе“ и Фонда Андреја Првозваног граду Београду, подигнут у оквиру свечаних манифестација посвећених стогодишњици од почетка Великог рата. Традиционални хришћански симболи крст и лик св. Ђорђа, покровитеља руске и српске војске, на коњу подсећа на жртву коју су војници руског и српског народа положили за слободу.Споменик су открили господин Владимир Јакуњин председник попечитељског савета међународног друштвеног фонда «Центар Националне Славе» и председник Србије Томислав Николић, уз присуство високох државних и дипломатских представника као и представника многобројних организација и српско-руских удружења и многобројног народа.


18.9.2014

ПОМЕН РУСКИМ И СРПСКИМ БРАНИТЕЉИМА БЕОГРАДА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ


Његово Високопреосвештенсво Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 18. септембра 2014. године, у београдкој Саборној цркви Светог архангела Михаила помен српским и руским војницима пострадалим у одбрани Београда током Првог светског рата. Саслуживао је Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније, свештенослужитељи Саборног храма, као и гости из Руске Православне Цркве.

branitelj branitelj После помена, уз звуке црквених звона поворка се, на челу са Његовoм Светошћу Патријархом српским г. Иринејем, упутила у Калемегданску тврђаву, где је одржана свечана церемонија откривања и освештања спомен-обележја у част руских и српских војника који су у току Првог светског рата бранили Београд код Калемегдана.


18.9.2014

IV МЕЂУНАРОДНИ КОЗАЧКИ ФЕСТИВАЛ "КОЗАЧКА СТАНИЦА МОСКВА"


У организацији управе града Москве и козачких организација Руске Федерације, одржан је традиционални козачки фестивал "Козачка Станица Москва".13.9.2014

ИЗВЕШТАЈ СА ПРЕМИЈЕРЕ ФИЛМА


У великој сали Руског дома у Београду одржана је београдска премијера документарног филма „ АНЂЕО СА ГОРЕ ЗАГЛАВАК “. Главни организатор била је Амбасадорска Козачка Станица „ Светосавска “ ВКО „ Централне Козачке Војске “ Руске Федерације са Атаманом козачким пуковником Војиславом Видаковићем који је поздравио све присутне и који је пренео поруку и поздраве преживелие руске браће из те славне епопеје као и наших добровољаца који се налазе на југоистоку украинског ратишта борећи се за Ново Русију.
film film
Поред оних који су удахнули живот овом филму сценаристе и аутора Љиљане Булатовић, режисера Петра Недељковића, продуцента Миодрага Меденице, сниматеља и монтажера Марка Недељковића , премијери овог филма као главни и почасни гост присуствовала је и мајка главног јунака овог филма покојног Константина , Људмила Богословска која је превалила огроман пут да би присуствовала овој премијери и која је својим говором и својом духовном чврсточом измамила сузе скоро свих присутних . Поносна на сина хероја ова истинска МАЈКА ХРАБРОСТ поручила је да је љубав та која треба да нас носи и зближава све људе без разлика и која све побеђује.
film Својим присуством овај догађај је увеличао и прослављени командант вишеградске бригаде у чијем саставу су се борили руски добровољци генерал Лука Драгичевић који је у личном обраћању подсетио присутне на догађаје из тих ратних дана, духовник ових бораца из тог времена и свештеник отац Рајко из Рогатице који је и благословио овај скуп на премијери, син Генерала Ратка Младића , Дарко Младић и други уважени гости, из Републике Српске , Црне Горе и Србије.


12.9.2014

АНЂЕО СА ГОРЕ ЗАГЛАВАК ФИЛМ ЗАХВАЛНИЦА


Филм и потресна прича о руским добровољцима и козацима који су својом крвљу и својим животима стварали Републику Српску, понос србског народа. Они су дошли сами добровољно вођени својом православном душом и својим срцем за братски народ.
За разлику од данашњих времена када такве хероје наше добровољце који се боре са својом руском браћом у југоисточној Украјини стварајући „Нову Русију“ овдашњи режим сврстава у категорију „ паса рата “ или „ плаћене убице “ аутори филма назвали су их просто нашим „анђелима“ . Филм је посвећем једном од њих двадесетогодишњем Константину Богословском који је храбро погинуо 12 априла 1993 године током одбране града Вишеграда.
Игнорисан од стране отуђених и прозападних медија , филм је доживео велики успех у Руској Федерацији и добитник је престижне награде „ Златни витез “. Љиљана Булатовић –Медић каже да је филм настао поводом двадесете годишњице од борбе за брда Столац и Заглавак од чега је зависила одбрана Вишеграда. Српски војници су били већ изморени и претила је опасност да ће се повући јер нису могли више да задрже нападе Муслимана. Тада су стигли Руси који су донели нову снагу и својим жртвовањем спречили су да Заглавак падне у руке Муслимана што би вероватно довело до пада Вишеграда – каже Љиљана Булатовић. Константин је дошао у Републику Српску упркос лошем предосећању које је имао. Пре одласка рекао је друговима да ће погинути. - Осећам даће ме тамо убити – рекао им је. - Уочи битке руски добровољци су сазнали да ће неко погинути. Кандило које им је увек горело у соби бацило је жар и кренуло је да гори у соби у којој су били смештени. Они су ми рекли да су добили знак и да ће бити жестока битка и да је питање ко ће се од њих вратити – сећа се отац Рајко, локални свештеник.
Ова храбра жена и прекаљени борац за истину о борби србског народа је сценариста и аутор овог филма и најзаслужнија за његово стварање и приказивање. Поред ње ту су и други не мање важни чланови екипе који су стварали овај филм режисер Петар Недељковић, продуцент Миодраг Меденица, сниматељ и монтажер Марко Недељковић и преводилац Иван Љубовић.12.9.2014

БЕЗ СВЕТИЊА НЕМА НИ КОЗАКА! КОЗАЦИ НА ПРОТЕСНОМ МАРШУ УЛИЦАМА ВАЉЕВА, ЗА СПАС И ОЧУВАЊЕ ВАЉЕВСКЕ ГРАЧАНИЦЕ


Дана 9 септебра ове године наши представници , Атаман козачки пуковник Војислав Видаковић, козачки пуковник и заменик атамана Жељко Чуровић уједно и председник новоформираног покрета „ Србски Саборни Круг “ и Радомир Бата Почуча од недавно козак и координатор Србског Саборног Круга придружили су се протесном маршу улицама Ваљева за спас и очување Ваљевске Грачанице . Овај древни и старозаветни православни манастир посвећен Светом Архангелу Гаврилу настао је пре 13 века из доба свете лозе Немањића. Заједно са вери оданим народом и осталом браћом представницима „Савезом Равногорских покрета Србије Републике Србске и Црне Горе предвођени оцем монахом-немонахом Антонијем који је истински стуб одбране ове Светиње , још једном је свима јавно , јасно и гласно стављено до знања да ће се Светиња бранити и одбранити по сваку цену.9.9.2014

У СЛАВУ ЦЕРСКИМ ЈУНАЦИМА


Tekeres

На стогодишњицу од прослављене Церске битке , и прве победе коју је једна војска у првом светском рату остварила против далеко надмоћнијих аустроугарских злочинаца ,а у организацији „ Друштва Србских Домаћина“ , под покровитељством једног од највећих србских добротвора Нићифора Аничића одржана је свечаност у част те славне епопеје. На позив наших пријатеља „Друштва Србских Домаћина“ и лично господина Аничића који је најзаслужнији за санацију и реконструкцију, постојећег спомен обележја као и постављање биста Краљу Петру и Краљу Александру , част да се поклонимо славним прецима и узмемо своје учешће у обележавању овог значајног јубилеја припала је и представницима наших Козачких Центара, Београда, Војводине и Црне Горе.

Tekeres

Дан Преображења Господњег и помен на подвиг наших славних предака улила нам је још већу снагу да не поклекнемо пред надолазећим злом јер немамо права да прекидамо славну НИТ наших предака коју треба да заветујемо нашим потомцима за опстанак наше отаџбине , нашег народа , васколиког нашег православног света и наше вере православне.


БОГ ЧУВА СРБИЈУ ! ЖИВЕЛА СРБИЈА ! СЛАВА БОГУ ШТО СМО МИ КОЗАЦИ !19.8.2014

ПРИЈЕМ У СКУПШТИНИ ГРАДА БЕОГРАДА


fruska

Поводом 1. августа - Дана спомена на руске војнике Првог Светског Рата и поводом завршетка рестаурације Руског Некропоља на Новом гробљу у Београду, старешина подворја Руске Православне Цркве у Београду протојереј Виталиј Тарасјев уз подршку Амбасаде Русије у Београду, Руског Дома у Београду фондација "Руски Некропољ" из Москве и Београда уприличио је свечани пријем у скупштини града Београда. Поред вискох званичника из Руске Федерације на челу са замеником министра за иностране послове Константина Косачова, његове светости патријарха српског господина Иринеја, представника полотичког, културног и јавног живота Београда пријему је присуствовала и делегација амбосадорске козачке станице "Светосавска" Централне Козачке Војске Руске Федерације са атаманима центара Црне Горе, Републике Српске, Војводине и браничевског округа.


1.8.2014

КОЗАЦИ УЧЕСТВОВАЛИ НА ПОМЕНУ И ПОЛАГАЊУ ВЕНАЦА НА СПОМЕН ГРОБЉУ РУСКИ НЕКРОПОЉ У БЕОГРАДУ И СРПСКОМ ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА


fruska

Потпуно обновљено руско спомен гробље Руски некропољ , где доминира величанствени споменик руске војничке славе било је мало да прими све оне који су дошли да својим присуством увеличају помен и сећање на храбе руске војнике који су положили своје животе бранећи своју српску браћу у вихору првог светског рата.
Парастосом који је служио његова светост патријарх српски господин Иринеј , и полагаљем венаца на споменик руске војничке славе обележена је стогодишњица првог светског рата.
„Својима су дошли и своји су их примили као рођену браћу. Пролили су крв на нашој земљи и дали животе за слободу. И тиме су нас за свагда везали љубављу и жртвом“, истакао је патријарх Иринеј додајући да су Србија и Русија везане најтешњим везама које постоје.


fruska

fruska

Испред званичне делегације Руске Федерације венце су положили заменик министра иностраних послова Русије Константин Јосифович Косачов, председник комитета за социјалну политику Валериј Владимирович Рјазански , депутат руске државне Думе и атаман козачки генерал Водолацки Виктор Петрович , његова екселенција амбасадор Чепутин Александар Васиљевич и други. Руски некропољ чију је обнову иницирао лично председник Владимир Владимирович Путин и чија је обнова недавно завршена , оцењена је од стране господина Косачева као пројекат који ће ујединити Русију и Србију.


1.8.2014

БЛАГОСЛОВ ЗА КОЗАЧКУ ЗАКЛЕТВУ КОЗАЧКОГ ЦЕНТРА У ВОЈВОДИНИfruska

На дан Светог Прокопија, у парохијској цркви Светога Саве у Черевићу, а после свете литургије коју је служио Његово Преосвештенство Владика сремски Господин Василије дошло је до сусрета преосвећеног владике и атамана Козачког центра за Војводину козачког јесаула Саше Вујића. Том приликом Владика Василије је поздравио оснивање козачког центра у Војводини и дао благослов да се на јесен одржи козачка заклетва у једном од манастира на Фрушкој гори. Том приликом Атаман Саша Вујић упознао је Владику Василија о огромном интересту посебно младих, у Војводини за прихватање козачких традиција и козачких кодекса и посебно потребу за оцрковљењем и духовним уздизајем нарочито младих нараштаја. Посебно је истакнута и улога оца протојереја Ставрофора Тодора из Сремске Каменице и његова огромна подршка и очињски савети у приближавању посебно младих нараштаја о овој српско-руској козачкој идеји.


21.7.2014

КОЗАЦИ У ЦРНОЈ ГОРИ17.5.2014

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ


fruska

Обележавајући 9. мај, Дан победе над фашизмом, ГрО новосадског огранка Друштва српских домаћина, у сарадњи са новосадским Друштвом сународника и пријатеља Русије Русија, организовали су полагање цвећа на споменику Слобода. Један од најграндиознијих споменика, рад вајара Сретена Стојановића, подигнут је 1951 године на Иришком венцу, врху Фрушке горе на надморској висини 502 метра, као знак сећања на борце НОБ-а и представља симбол народноослободилачке борбе народа Војводине против фашизма у Другом светском рату.
Овим чином сећања и одавања поште захвални смо свима онима који су несебично дали своје животе за слободу отаџбине, и омогућили нама и поколењима живот у слободи. - истакао је Милош Цвјетићанин, председник ГрО Друштва српских домаћина који је и предводио делегацију Друштва. Поред њега делегацију су чинили и Војислав Видаковић, атаман Амбасадорске Козачке станице „Светосавска“ централне козачке војске Руске Федерације, Жељко Чуровић, његов заменик и председник Удружења Српски саборски круг и Саша Вујић потпредседник Друштва и атаман центра за Војводину.
Жртве које су положене у темеље слободе и Руског и Српског народа у борби против фашизма, за слободу, треба да буду поштоване, за вечност. Српски и Руски народ, и сви правдољубиви народи, треба да буду чврсто уједињени против свих појава фашизма, којих је у данашњем свету, на жалост, све више. - рекао је Видаковић, истичући да се традиционално братство два народа мора издићи изнад дневне политике и државних материјалних интереса, изражавајући при том наду како више никада неће бити прилике да подижемо овакве споменике сећања.
Обраћајући се присутнима, уз честитке за Дан победе, Маријана Младеновић председница Друштва сународника и пријатеља Русије Русија, уз коју је цвеће на споменик положила и Татјана Радич волонтерка у Друштву, однедавно у Србији којом се одушевила и коју је на први поглед заволела, рекла је како за њене претке ово најзначајнији датум у историји. -Тако смо васпитани ми у Русији, али и ви у Србији. - нагласила је Маријана.
Друштво Русија, са којим Друштво српских домаћина одржава веома добру сарадњу, представља информативно-културни прозор у Русију и, кроз бројне активности попут обележавања значајних историјских датума, неговања руске традиције и културе прве генерације Руса у Србији, дају свој допринос јачању веза Русије и Србије, два историјски, културолошки, и религијски повезана народа.
Цвеће на споменик Слобода положила је и делегација ГрО Удружења војних пензионера Новог Сад коју су чинили Милорад Орељ председник, Петар Сурла и Бранко Јововић чланови и Милан Секулић.

ГЕОРГИЈЕВСКА ЛЕНТА
Пре поласка на Фрушку гору, Маријана Младеновић и Татјана Радич, у просторијама Друштва Русија, учесницима су на ревере прикачиле традиционалну Георгијевску ленту као симбол победе, која потиче од ленте војничког Ордена Светог Георгија Победоносца установљеног 26. новембра 1769. године од Царице Екатерине II. Данас, посебно млади, у Русији за Дан победе стављају ленту на одећу у знак уважавања, сећања и солидарности са херојским руским војницима који су извојевали слободу земље у годинама Великог Отаџбинског рата. Црна боја на ленти симболизује дим, а наранџаста пламен.


Будимир М. ПОПАДИЋ, 9.5.2014

ПРИЈЕМ У РУСКОЈ АМБАСАДИ


prijem

Свечаном пријему присуствовали су Њ.Е. Председник Републике Србије Томислав Николић (са супругом), Њ.С. Патријарх Српски Иринеј, Министар одбране Небојша Родић, Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић, Министар омладине и спорта Вања Удовичић, Министар без портфеља Александар Вулин, као и екс-председник Генералне Скупштине УН-а Вук Јеремић, представник Централне козачке војске Руске Федерације у Србији пуковник Војислав Видаковић , бројна лица српске јавности и државни званичници.

Празник је отворило обраћање Амбасадора Русије у Србији Александра Чепурина, који је изјавио следеће: Русија и Србија имају велику и трагичну историју, и политичку, и војну. То је историја великих искушења и великих победа. У тешка времена смо увек били заједно са нашом српском браћом по крви, по вери, и морам данас посебно да истакнем, по оружју. Увек смо били на страни истине и праведности. То јако много вреди.

Надам се да ћемо ове године достојанствено и заједнички прославити стогодишњицу почетка Првог светског рата и седамдесетогодишњицу ослобођења Београда од стране совјетске војске и југословенских партизана. Ипак је 21 век, али је толико трагедија – Југославија, Ирак, Либија, Египат, Сирија. Умногоме захваљујући Русији је успело да се спрече драматични догађаји око Сиријске Републике. Наравно не могу да нас не забрину последњи догађаји у Украјини. Украјина јесте део европске породице и не треба њу стално провоцирати – или са Русијом или са Западном Европом. То је као раздвајање сијамских близанаца. Пред Русијом и Србијом данас стоје џиновски задаци – да се обезбеди просперитет земаља, развој привреде, побољшање живота људи, суверенитет и територијални интегритет наших држава, наша безбедност. Ми, Руси и Срби, морамо уз сарадњу и узајамну помоћ једних другима да решимо ове задатке, јер је у томе наша дужност – дужност бранилаца Отаџбине.


27.2.2014

ПРВА КОЗАЧКА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА


ssa

Амбасадорска Козачка Сртаница „Светосавска“ ВКО „ Централне Козачке Војске „ Руске Федерације организовала је 28 јануара ове године у Руском Дому у Београду ПРВУ КОЗАЧКУ СВЕТОСАВСКУ АКАДЕМИЈУ. На тај начин обележена је и слава Козачке Станице пошто носи име првог српског архиепископа, просветитеља и родоначелника српске Цркве и школе Светог оца Саве.

Необично за тај дан који је био радни и прави зимски са снажним ударима Кошаве свечаности је присуствовало око четири стотине људи, међу којима представник руске амбасада у београду Валентин Кољасев, и друге значајне личности јавног културног и политичког живота Србије , Црне Горе и Републике Србске.

Свечаност је почела уз звуке војничког марша уношењем Српске , Руске и Козачке заставе на одушевљење свих присутних. Атаман Козачке Станице „Светосавска „ козачки пуковник Војислав Видаковић поздравио је присутне госте након чега је приказан пригодан филм о активностима козака и њихових центара у Србији.

ssa Најистакнутијим члановима и другим заслужним појединцима и Удружењима подељена су одликовања и дипломе. Присутнима су се обратили и Војислав Милошевић председник покрета“Препород Србије“ и Жељко Чуровић председник иницијативног одбора „Српског Саборног Круга“ који су изнели своје програмске принципе и истакли ауторитет Козачке станице „Светосавска“ у њиховом међусобном зближавању и у сталној жељи повезивања српских патриотских структура и народа Русије. После тога уследио је занимљив културно-уметнички програм чији је крај зачинио незаобилазни хор „Лучинишка“ уз дириговање легендарног Андреја Тарасјева.


28.1.2014

ОТКРИВАЊЕ БИСТЕ ЦАРА НИКОЛАЈА II РОМАНОВА25.12.2013

ПМЕК - ПРВА МЕЂУНАРОДНА ЕВРОАЗИЈСКА КОНФЕРЕНЦИЈА У СРБИЈИ9.11.2013

ПОСЕТА РУСКОЈ ШКОЛИ1.11.2013

УМЕТНИЧКО ВЕЧЕ ПОВОДОМ 70 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА СУВОРОВСКИХ ВОЈНИХ ШКОЛА


suvorov

У Великој сали Руског центра за науку и културу «Руски дом» у Београду 27. септембра 2013 год. одржано је вече у част 70 година од оснивања суворовских војних школа, које су дале многе хероје у Отаџбинском рату, војне стручњаке и честите официре и 20 година од оснивања кадетских корпуса у Русији.

Пре неколико година суворовске војне школе су пормениле назив у кадетске корпусе, што свакако није променило, чак је допунило оне завете, који су од почетка били уграђени у темеље ових школа.

Поштујући све ово, Удружење матураната и наследника Руских кадетских корпуса у иностранству, Амбасадорска козачка станица «Светосавска» Централне козачке војске Руске Федерације у Србији, приредиле су незаборавно вече управо у «Руском дому», где су некада биле смештене руске школске институције.

Ради учешћа у округлом столу били су позвани представници амбасаде Русије у Србији, бивши ученици суворовских војних школа из Југославије, представници Удружења матураната и наследника руских кадетских корпуса у иностранству, Амбасадорске козачке станице «Светосавска» и Друштва за очување спомена на Русе у Србији.

Учесници округлог стола разматрали су важност формирања суворовских војних школа у условима рата, значај реорганизације суворовских војних школа у савремене кадетске корпусе и наравно много је било речи о југословенским суворовцима.


27.9.2013

ПОМЕН ПАЛИМ РУСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА И КОЗАЦИМА27.6.2013

КОЗАЧКА АКАДЕМИЈА У КРАГУЈЕВЦУ


ПОЛАГАЊЕ КОЗАЧКЕ ЗАКЛЕТВЕ2.6.2013

ОКРУГЛИ СТО БЕЛА ЦРКВА16.10.2012

ПРОМОЦИЈА ПРВЕ АМБАСАДОРСКЕ КОЗАЧКЕ СТАНИЦЕ У СРБИЈИ


promo

У великој и препуној сали Руског центра за науку и културу 12. маja 2012. године одржан је свечани скуп Удружења српско-руског козачког братства „Нит“, поводом оснивања и званичне промоције Амбаса-дорске Козачке Станице Централне Козачке војске Руске Федерације „Светосавска“ у Србији са седиштем у Београду.

Најважнији циљеви којима стреми Удружење „Нит“ је очување и даљи развој заједничких традиција, развој културних односа између руског и српског народа. Продубљивање односа између младих свих узраста. Према схватању Српског народа, Козаци су традиционални представници заштитника части и достојанства православног народа, наших заједничких хришћанских светиња.

promo2promo3
На свечаном скупу наступио је Атаман, Козачки генерал „Централне Козачке Војске“ Руске Федерације Валериј Иванович Налимов, атаман Амбасадорске Козачке Станице „Светосавска“ козачки пуковник Војислав Видаковић, протојереј-ставрофор Дејан Дејановић, директор „Руског дома у Београду Михаил Денисов, професор Београдског универзитета Андреј Тарасјев, члан иницијативног одбора Удружења „Нит“ козачки пуковник Жељко Чуровић.

У свечаном делу програма гости из Русије поделили су признања и одликовања истакнутим члановима са српске стране козачке организације , а после тога уследио је богат културно уметнички програм у којем су учествовали : Љуба Манасијевић –етно појац, Бојана и Никола Пековић са гуслама и хармоником, Милан Мрдовић гуслар, хор „ Лучинушка“ са четрдесетгодишњом традицијом и др.


12.5.2012

 

Назад